BAST – Architects & engineering

Interview met Lode Goethals, project-architect bij BAST

“Mobble maakt ecologisch bouwen toegankelijker met een circulair bouwconcept. Je vertrekt vanuit een bouwframe dat je zelf kan personaliseren, en dat mee evolueert met je leefsituatie.”

Inhout werkt samen met architecten- en ingenieursbureau BAST vanuit een gedeelde visie rond ecologisch bouwen. Het concept van de Mobble werd dankzij de studie-, ontwerp- en bouwexpertise van beide partners opgeschaald tot een circulair en betaalbaar bouwproject. Wij vroegen aan Lode Goethals, project-architect, wat dit project voor BAST als partner zo boeiend maakt.

“Wij zijn een architecten- én ingenieursbureau. Door ons multidisciplinair karakter krijgt de klant een geïntegreerde ontwerpvisie en één aanspreekpunt over studie en ontwerp. Er is steeds meer aandacht voor ecologisch en circulair bouwen. BAST heeft met haar stichters-vennoten al meer dan 30 jaar ervaring in het sluiten van kringlopen. Als pioniers hebben wij heel wat technische expertise op het vlak van eco-circulaire bouwtoepassingen. We delen deze kennis graag met bedrijven en particulieren die kiezen voor een duurzame, ecologische oplossing.”

Focus op houtbouw

Bij BAST en Inhout ligt de focus op circulair en ze starten vanuit houtbouw. De vraag naar houtbouw is de laatste jaren sterk toegenomen in Vlaanderen omwille van de vele voordelen. Hout heeft een kleinere ecologische impact door CO2-opslag en het is een licht, kwalitatief, natuurlijk product met een betere vochthuishouding. Hierdoor creëer je een aangenamer gevoel in de woning.

“Ons stabiliteitsteam focust zich op houtbouw. We ontwerpen voornamelijk lichte en droge hybride structuren (hout in combinatie met staal), die ingevuld worden met biobased isolatiematerialen zoals bijvoorbeeld houtwol en kalkhennep en afgewerkt met een geventileerde gevelopbouw. We pionieren regelmatig ook in product- en materiaalkeuzes; zo werken we al jaren met stro of kalkhennep, een energiezuinig en recycleerbaar materiaal dat lokaal wordt geteeld.”

Maximale flexibiliteit bij het personaliseren van elke module

De Mobble maakt het bouwproces toegankelijker. Het ontwerp is minder complex, wat meer flexibiliteit biedt om als particulier zelf een basisbouwplan te kiezen en modeleren. Daardoor kan je besparen op zowel de bouw-, ontwerp- als studiekosten.

“Ons initieel concept waarmee mensen aan de slag gaan is een bouwframe, geen afgewerkte ruimte. Het is de bedoeling dat mensen zelf hun huis tunen, net zoals je een auto of gsm kan tunen, zowel aan de binnen- en buitenzijde.”

Mobble zet in op dynamische huisvesting

De Mobble herdefinieert huisvestiging van rigide naar aanpasbaar.

Een Mobble-huis kan mee evolueren met de bewoners en vergroten, verkleinen of zelfs mee verhuizen. Het kan ook een antwoord bieden op de vraag naar tijdelijke huisvesting, waardoor je als overheid beter kan inspelen op de demografische evolutie. Denk bijvoorbeeld aan het tekort aan ruimtes voor crèches, scholen, zorgcentra, kantoren of vluchtelingencentra; de Mobble biedt hier mooie perspectieven, zonder dat er materialen verloren gaan.

“Bij BAST werken wij graag mee aan een huisvesting die flexibel inspeelt op de noden van de samenleving. De Mobble wordt in een ‘9 to 5’ fabricageproces ingebed, onafhankelijk van weersomstandigheden, wat niet alleen de productie maar ook het vinden van bouwvakkers vergemakkelijkt. En dan is er nog het ecologisch, circulair aspect. Kortom, de Mobble is een innovatief bouwconcept met heel veel troeven.”



Vind ons op social media

Vorige
Vorige

Vrij, modulair wonen

Volgende
Volgende

Mobble x Pixii