Woningbouw Zottegem: Het inschuifhuis als oplossing voor moeilijk te renoveren woningen

In 2006 kocht Sook Florin een oude rijwoning in hartje Zottegem. Helaas werden de charmes van het huis al snel overschaduwd door ernstige problemen. Verhuizen wilde Sook liever niet, want ze had fijne buren en veel winkels nabij. Maar als alleenstaande zag ze ook gigantisch op tegen het gedoe en het kostenplaatje van een renovatie. Op zoek naar een snelle en betaalbare oplossing, kwam ze bij Mobble terecht.

Een snelle en betaalbare oplossing

Sook Florin (44) verhuisde in 2006 naar een rijhuis in het centrum van Zottegem. Zeventien jaar later voelt ze zich er helemaal thuis, omringd door geweldige buren en op een steenworp afstand van verschillende winkels. Helaas verkeert het huis zelf in zeer slechte staat: “Het water liep gewoon van de muren,” vertelt Sook.

Eind vorig jaar stond ze voor een moeilijke keuze: verkopen, renoveren of iets anders? Ze wilde graag op dezelfde plek blijven wonen, maar als alleenstaande met een beperkt budget zag ze op tegen een langdurige en dure renovatie. Via een collega hoorde ze over het concept van inschuifhuizen. Dat leek Sook de perfecte oplossing: een gloednieuwe woning in slechts enkele maanden aan een vaste prijs én op dezelfde locatie!  

Persoonlijke aanpak en advies op maat

Na wat opzoekwerk koos Sook voor Mobble. "Naast de snelle bouwtijd sprak hun persoonlijke aanpak me erg aan. Ze hebben me uitgebreid geadviseerd bij alle keuzes, van materialen tot indeling van mijn nieuwe woning. Aangezien ik daar zelf niet veel van afweet, was het heel geruststellend dat ik op hun expertise kon steunen,” legt ze uit.

Samen met architect Pieter Vandewalle ontwierpen we voor Sook een compacte gezinswoning met twee verdiepingen en een zadeldak. Het inschuifhuis, bestaande uit twee modules en een dakmodule, werd zorgvuldig uitgemeten om perfect tussen de drie aangrenzende woningen te passen. Op advies van Pieter plaatsten we de slaapkamer en badkamer op het gelijkvloers en de leefruimte op de eerste verdieping voor meer natuurlijk licht. Ook voegden we een balkon aan de voorzijde van de eerste verdieping toe, zodat Sook gezellig kon praten met voorbijgangers en tegelijkertijd van privacy kon genieten.

Een nieuwe woning in minder dan drie maanden

Op 15 april begon de sloop van Sook’s oude woning, wat ongeveer een week in beslag nam. Vervolgens vulden we het keldergat op met sloopmateriaal, plaatsten we een waterput en goten we betonnen strookfunderingen. Ook alle leidingen voor water en elektriciteit lagen al klaar toen de inschuifwoning arriveerde op de werf op 4 juni. “Het feit dat Mobble zelf alle praktische zaken regelde, was zo’n last van mijn schouders. Ik zou niet weten waar te beginnen!” lacht Sook.

Na de plaatsing van de woning hadden we nog drie weken nodig om alle modules aan elkaar te koppelen, het zadeldak af te werken en de zonnepanelen te installeren. "Ik heb slechts tweeënhalve maand elders onderdak moeten vinden," vertelt Sook. "De kosten zullen iets lager uitvallen dan bij traditionele bouw, maar vooral de snelheid is ongeëvenaard!"

Duurzaam alternatief voor traditioneel bouwen

Hoewel de snelheid en efficiëntie van ons bouwproces de belangrijkste redenen waren waarom Sook voor Mobble koos, speelt ook het duurzame aspect voor haar mee. “Ecologisch verantwoord bouwen wordt steeds belangrijker. Het is fantastisch dat duurzame oplossingen zoals Mobble nu al bestaan”, vertelt ze enthousiast.

Voor het inschuifhuis van Sook kozen we, net als bij elke Mobble, voor houtskeletbouw. “Wereldwijd is de bouwsector goed voor 40 procent van de CO2-uitstoot”, legt Mobble bestuurder Kristof de Jaeger uit. “Dat heeft te maken met de aanmaak van baksteen, cement en beton. Daarom opteren wij voor houtskeletbouw.” De gevel van Sook’s woning is gemaakt van thermowood, waarbij het hout eerst thermisch is behandeld waardoor het geen onderhoud nodig heeft.

Het kostenplaatje van Sook’s modulaire woning

Sook betaalde voor haar modulaire woning, inclusief sloopkosten, 300.000 euro. Momenteel zijn de kosten voor een Mobble bijna gelijk aan die van klassieke bouw. Het transport van ons atelier naar de werf vormt daarbij een aanzienlijke uitgavenpost. Als we in de toekomst echter kunnen opschalen, zal dit zich ook vertalen in een gunstiger kostenplaatje. Natuurlijk profiteer je met een Mobble nu al van voordelen op het gebied van milieu-impact, organisatie en snelheid tegenover traditionele bouwmethodes.

Daarnaast ben je bij ons ook verzekerd van een vaste prijs, in tegenstelling tot veel andere bouwprojecten. "Het feit dat ik op voorhand de totaalprijs kende, was voor mij als alleenstaande met een beperkt budget echt een plus," vertelt Sook Florin. "Dankzij die vaste prijs kon ik ook veel gemakkelijker een lening aanvragen bij de bank."

Interesse in een eigen Mobble?

Klinkt snel, flexibel, ecologisch én zonder onvoorziene kosten je ook als muziek in de oren? Van sloop en heropbouw tot nieuwbouw, aanbouw en zorgwoningen: team Mobble staat voor je klaar bij elke stap! Zet vandaag alvast de eerste stap en boek een vrijblijvende babbel! Wij luisteren graag naar jouw verhaal en visie, en bekijken samen hoe we deze kunnen vertalen naar een duurzame, modulaire en vooral warme thuis!  



Vind ons op social media

Vorige
Vorige

Administratieve duizendpoot

Volgende
Volgende

Innovatie Mariakerke: Hoe modulair bouwen het verschil maakt