Domus Mundi vzw
“Wie bouwt met Mobble kan ook materialen en installaties hergebruiken, als duurzame en betaalbare oplossing. Zo ga je nog een stap verder in circulair wonen.” - Stefaan Vandorpe
Circulair begonnen is half gewonnen. Europa wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn en huisvesting is daarin een belangrijke component. Mobble bouwt modulaire, circulaire units, opgetrokken uit bio-ecologische materialen. Dat doen we samen met partners die dezelfde duurzame missie delen, zoals vzw Domus Mundi. Deze organisatie wil kwalitatief en duurzaam leven, wonen en (ver)bouwen mogelijk maken voor kwetsbare groepen in en rond Gent. Stefaan Vandorpe is er projectmedewerker.
Kwaliteitsvol, betaalbaar, circulair
“Bij Domus Mundi ligt mijn focus op het hergebruik van bouwmaterialen”, vertelt Stefaan. “Voor dat project krijgen we subsidies van Vlaanderen Circulair en Vlaio. Wat startte als een onderzoek, evolueerde naar een project voor kwaliteitsvol en goedkoop renoveren met hergebruik van bouwmaterialen. Om deze activiteiten te verzelfstandigen hebben we recent de Recupcentrale cvso opgericht.
Mobble deed een beroep op ons voor het installeren van recupkeukens in modulaire huizen die bestemd zijn voor sociaal verhuur. Veel mensen hebben nood aan een betaalbare, duurzame keuken. We delen dezelfde circulaire visie en door de handen in elkaar te slaan, kunnen bewoners nog een stap verder gaan in circulair wonen.”
De Recupcentrale werkt met gerecupereerde materialen, die veel goedkoper zijn dan nieuwe materialen. Ze vinden deze op de tweedehandsmarkt of via ons brede netwerk van aannemers, sloopfirma’s, architecten,… Naast keukens, krijgen ook sanitaire voorzieningen en radiatoren een tweede leven. “We passen de recupmaterialen aan het plan of de nieuwe bestemming aan, en integreren tweedehandstoestellen. Ook particulieren vinden de weg naar Domus Mundi en de Recupcentrale, onder meer via het project ‘Gent knapt op’ dat ondersteuning biedt bij de renovatie van woningen in slechte staat.”
Minder grondstoffen, meer hergebruik
De vraag naar hergebruik van materialen neemt toe, want grondstoffen worden schaarser en duurder en we moeten de klimaatdoelen halen. Stefaan heeft een master Economie en Psychologie op zak en een brede werkervaring als onderzoeker aan de UGent, horeca-ondernemer en financieel adviseur. Zijn passie voor circulariteit, de deeleconomie en korte keten brachten hem tot dit project.
“Ik ben ervan overtuigd dat we naar een circulaire economie evolueren. Naast mijn werk bij de Recupcentrale cvso ben ik ook bezieler van Scrap vzw, die onder meer het hergebruik van interieurelementen faciliteert. Circulaire en duurzame businessmodellen zijn de toekomst voor de economie, de planeet én voor het langetermijnsucces van elke ondernemer.”