Modulair bouwen: wat zegt de wet?

Voor modulair of klassiek bouwen gelden dezelfde regels, maar voor een mobiele zorgunit volstaat meldingsplicht als je aan enkele voorwaarden voldoet.
— Kristof de Jaegher, Mobble

Over de regels en voorwaarden voor modulair bouwen bestaat soms wat verwarring. Toch valt dit onder dezelfde regelgeving als klassiek bouwen. Als je hoofd- of bijgebouw een woonfunctie heeft, dan is een bouwvergunning verplicht en de medewerking van een architect noodzakelijk. Kristof de Jaeger, zaakvoerder bij Inhout en Mobble-bouwer, zet de zaken op een rij.

De algemene regels moet je altijd aftoetsen bij de gemeente. De bouwvoorschriften zijn immers zeer regiogebonden; er zijn verschillen per gemeente en soms zelfs binnen de gemeente.

We werken graag als een bouwteam”, zegt Kristof. “Dan zitten we van in de beginfase met bouwheer en architect aan tafel om het ontwerp zo goed mogelijk af te stemmen op de noden van de klant. Eens het ontwerp concreet is, wordt het afgetoetst bij de gemeente zodat we aansluitend het omgevingsdossier kunnen indienen.

Na 105 dagen krijgen we hopelijk de ‘go’ van de gemeente om de werkzaamheden aan te vatten. Het voortraject voor modulair bouwen is dus identiek aan andere bouwmethodes. Enkel het bouwen zelf is anders. Dat gebeurt bij ons volledig inhouse, wat veel efficiënter, nauwkeuriger en sneller verloopt. Eens de modules klaar zijn in ons atelier, worden ze naar de bouwplaats vervoerd om ze aan elkaar te koppelen en de laatste details af te werken.

De Mobble-units worden vervoerd per uitzonderlijk transport onder begeleiding, waarvan de max. afmeting van één bouwblok  4.5 m breed en 12.5 m lang is.”

Enkel meldingsplicht voor mobiele zorgunits

Voor zorgwonen in een tijdelijke verplaatsbare unit is de regelgeving minder streng en volstaat een meldingsplicht , als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo is de maximale vloeroppervlakte hierbij 50 m2. Alle voorwaarden lees je na op zorgwonen zonder zorgen.

“De Mobble is uitermate geschikt als ecologische zorgwoning. Het is een verplaatsbare module die we volledig op maat maken, waardoor de bouwheer de oppervlakte en de gewenste faciliteiten zelf bepaalt.”

Modulaire aanbouw

Het uitbreiden van een woning is vergunningsplichtig, maar ook hier zijn er uitzonderingen waarbij lokaal een meldingsplicht volstaat onder bepaalde voorwaarden. Je informeren bij de gemeente is dus zeker aangewezen.

“Onze Mobble heeft veel toepassingsmogelijkheden, waaronder de oplossing voor een (tijdelijke) uitbreiding van een woning. Dit kan zowel naast als op de woning bijv. door een zadeldak te verwijderen en een module bovenop een woning te plaatsen. De flexibiliteit van de Mobble laat eigenaren toe om in de toekomst modules toe te voegen of te verwijderen naargelang hun gezinsnoden. We bespreken dit vooraf en wijzen onze klanten op de mogelijkheden zodat we hier bij de initiële bouwaanvraag al mee kunnen rekening houden.”

Modulair bouwen in de toekomst

Compacter en modulair bouwen wint aan belang. In Nederland zijn er al veel meer modulaire bouwbedrijven en Vlaanderen zal volgen. Dat Mobble dit ook circulair weet te doen, maakt deze huizen uniek.

“Vanwege ons doordachte ontwerp kunnen onze woningen makkelijk aangepast worden als daar nood aan is. Deze flexibiliteit biedt ook een oplossing voor tijdelijke woningtekorten, zoals de opvang van vluchtelingen of daklozen na natuurrampen zoals de stortregens in Wallonië. Eens de tijdelijke nood weg is, kunnen de woningen aangepast en verplaatst worden, om uiteindelijk een nieuwe, al dan niet definitieve bestemming te krijgen, zoals studentenhuisvesting. Je kan er echt vele kanten mee op.

Onze huidige regelgeving is nog voornamelijk gebaseerd op klassieke woonvormen. Maar ongetwijfeld zal deze verder evolueren naar een kader waarin ook nieuwe woonvormen passen zoals co-housing, tiny houses en verplaatsbare woningen”, besluit Kristof.


Benieuwd naar de mogelijkheden? Ontdek onze inspiratiewoningen.


Vind ons op social media

Vorige
Vorige

Labeur Atelier - Ecologisch interieur

Volgende
Volgende

Domus Mundi vzw