LabLand – Partner voor pioniers met duurzame woondromen

De prijzen van bouwmateriaal swingen de pan uit en onze bouwruimte raakt op. Hoe kunnen we met meer mensen beter en duurzaam gaan wonen? Die vraagt houdt ook Steven Vromman al geruime tijd bezig. Gedreven door zijn passie voor innovatie in de circulaire bouwsector richtte hij in 2016 LabLand op, een vzw waarmee Mobble nauw samenwerkt.

Labland is ontstaan vanuit een sterk engagement voor het milieu. Wat doen jullie precies bij de vzw?

LabLand lanceert klimaatbewuste testprojecten met leegstaande ruimtes en organiseert allerlei experimenten rond bouwen en wonen in stedelijke context.

Ik ben ermee gestart vanuit de overtuiging dat we nieuwe manieren moeten vinden om te bouwen en wonen, zowel wat onze materialen en financiering als onze samenlevingsvormen betreft.

Wat hielden die eerste testprojecten in?

Het eerste testproject startte op Dok Noord in Gent. We bouwden er een woning die voor 100% uit recuperatiematerialen bestond. Die materialen vonden we via een persoproep: iedereen die iets had liggen, van deuren tot ramen tot leidingen, was welkom.

Twee jaar later hebben we Studio 16 gebouwd, een demowoning die volledig circulair werd gebouwd met gerecupereerde, demonteerbare en hernieuwbare materialen.

Wie maakt er allemaal deel uit van LabLand?

We hebben een aantal mensen in dienst en daarnaast doen we een beroep op een breed netwerk van architecten, ruimtelijke planners, juristen en aannemers. We zoeken telkens naar oplossingen binnen ons netwerk en brengen mensen met elkaar in verbinding voor projecten rond bouwkundige innovatie.  

Het inschuifhuis dat door Mobble in de markt werd gezet is een gemeenschappelijk project. Hoe is die samenwerking tot stand gekomen?

Dat begon tijdens een brainstorm over de renovatie van kleine rijwoningen. Veel rijwoningen in de stad zijn in een te slechte staat voor renovatie. Bovendien is het een zware logistieke operatie om ze af te breken en een nieuw huis te bouwen. Aannemers zijn niet geïnteresseerd in een klein huisje en voor de buren is het een lastig proces.

We voegden de daad bij het woord en gingen op onderzoek. Zo kwamen we al snel uit op het principe van modulaire prefabricatie en houtskeletbouw. Mobble was ons niet onbekend, omdat we contacten hebben met de academische wereld en weten dat het ontwerp ooit samen met de Universiteit van Gent werd uitgedacht.

De klik met Kristof was er meteen. We werken graag met Mobble en Inhout en hopen dat er nog veel inschuifhuizen worden gebouwd. LabLand wil dit model verder uittesten en op punt zetten. Innoveren in de bouwsector blijft onze belangrijkste insteek.

Wat zijn de troeven van Mobble?

Flexibiliteit! Door de creatie in eigen atelier vermijd je veel typische ‘werfproblemen’. Zo hadden de nutsmaatschappijen wat achterstand opgelopen door de pandemie bij de eerste Mobble. Geen probleem, want de woning bleef gewoon wat langer in hun atelier staan.

Daarnaast is er natuurlijk duurzaamheid en efficiëntie. Mobble werkt met ecologische materialen en de eigenaars worden compleet ontzorgd. En de tijdswinst is fenomenaal. Het komt erop neer dat iemand zijn spullen uit zijn huis haalt, op vakantie gaat en thuiskomt in een nieuwe woning. En de buren hebben er nauwelijks last van!

Hoe versterken jullie elkaar?

Wij spelen een rol in het initiëren van trajecten zoals het inschuifhuis. Het haalde veel pers en dat resulteerde dan weer in veel klanten voor Mobble.

Met bedrijven als Mobble in ons netwerk houden wij dan weer de vinger aan de pols van de sector. Zij weten wat er technisch mogelijk is, welke nieuwe evoluties er zijn op het vlak van technologie en materialen ... We delen kennis, ervaring en connecties en buigen ons samen over vraagstukken rond innovatie in de bouwsector. Een echte win-win.



Vind ons op social media

Vorige
Vorige

VIBE vzw, gangmakers in duurzaam bouwen

Volgende
Volgende

Circulair bouwen – de basisprincipes