Circulair bouwen – de basisprincipes

Make it stand out

Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.

Circulair is everywhere. Maar wat houdt de term precies in? En hoe past Mobble circulariteit toe in het bouwproces? Een introductie tot de fundamenten waarop wij bouwen.  

Met de bouwsector als een van de meest vervuilende sectoren wereldwijd, is bouwen zonder afval en met hernieuwbare grondstoffen de toekomst. Efficiënt en duurzaam werken staat daarbij centraal. En dat kan mét behoud van kwaliteit en comfort voor de bewoner. Een win-win, waarmee de bouwsector een ecologische, economische en sociale meerwaarde krijgt.

Circulair design

Alles start bij het ontwerp: je tekent plannen voor een huis dat kan meegroeien met de noden van de bewoners en dat weinig tot geen nieuwe grondstoffen vereist. De materialen zijn duurzaam, en bij afbraak kunnen ze hergebruikt worden. Daarbij vermijd je waar mogelijk downcycling. 

Zo zijn de woonmodules van Mobble ontworpen om verplaatsbaar en herbruikbaar te zijn, net zoals de wanden. Die kan je heel makkelijk demonteren om de woning kleiner of net ruimer te maken. Dubbel duurzaam dus, want de materialen verhuizen mee én zijn recycleerbaar.

Bij het ontwerp werd rekening gehouden met de theorie van de Layers of Brand. Hierbij hebben de diverse lagen in een gebouw een specifieke functie en een verschillende levensduur. Zo hebben bijvoorbeeld de technieken een beperkte levensduur, en worden daarom  verwerkt in aparte spouw die gemakkelijk toegankelijk is. Dat maakt vernieuwing na 10 tot 20 jaar heel eenvoudig.

Een gesloten kringloop van materialen

Naast je ontwerp staan uiteraard de grondstoffen en bouwmaterialen centraal. Bij een circulair huis zijn deze zo veel mogelijk afkomstig van natuurlijke en herbruikbare bronnen, zoals hout, kurk en zelfs kalkhennep of schelpen. Soms kan je het gebruik van eindige bronnen niet omzeilen voor een bepaald onderdeel van je huis, zoals staal en aluminium. Dan maak je werk van een zo groot mogelijke efficiëntie, zodat je het gebruik minimaliseert en verspilling vermijdt. Recyclage speelt hierbij een hoofdrol.

Duurzaamheid voorop

Vandaag zijn er heel wat duurzame materialen op de bouwmarkt. Voor het buitenschrijnwerk van je Mobble kan je bijvoorbeeld opteren voor pvc of aluminium van het merk Finstral, dat zich toelegt op het gebruik van duurzame materialen. Een voorbeeld zijn hun aluminiumramen, die voorzien zijn van een 100% gerecycleerde pvc-kern.

Heb je al gehoord van het materialenpaspoort? Dat document geeft snel inzicht in de gebruikte materialen en hoe die verwerkt zijn. Zo’n paspoort registreert alle gebruikte materialen van de woning op een digitaal platform. Het maakt van alle woningen als het ware één groot grondstoffendepot. Dat maakt het makkelijk en overzichtelijk om de grondstoffen bij afbraak te demonteren en hergebruiken voor een andere woonst.

Efficiënt met energie

Wil je een maximaal ecologische woonst? Investeer dan ook in hernieuwbare energie en energiezuinigheid. Door te werken met een warmtepomp die je al dan niet combineert met zonnepanelen, word je Mobble bijna klimaatneutraal. Daarnaast is een pelletkachel een energiezuinige oplossing voor wie een gezellige sfeer in huis wil brengen.

Bouwen aan de toekomst

Niet enkel op ecologisch vlak is circulair bouwen een slimme zet. Ook socio-economisch gezien is het rendabel. Door het herstellen, recycleren en hergebruiken van bouwmateriaal creëer je  werkgelegenheid op lange termijn. Bovendien zijn bepaalde bouwtechnieken gestandaardiseerd en vereisen ze minder expertise, waardoor ook langdurig werklozen of maatwerkbedrijven ingezet kunnen worden om mee te werken aan een circulaire toekomst.

Twijfel je nog? Contacteer ons voor een vrijbllijvende babbel en ontdek wat Mobble voor jou kan betekenen.


Ben jij geïnteresseerd in Circulair Bouwen?


Vind ons op social media

Vorige
Vorige

LabLand – Partner voor pioniers met duurzame woondromen

Volgende
Volgende

Vrij en circulair wonen: Mobble bouwt aan de toekomst