Vrij en circulair wonen: Mobble bouwt aan de toekomst

Met de Europese Green Deal is de groene transitie ingezet. In de aanloop naar een klimaatneutraal Europa zijn alle ogen gericht op de sectoren met de grootste milieu-impact. De bouwsector blijft een van de grootste vervuilers en daarop biedt Mobble een antwoord. “Met een ecologisch en modulair huis bouw je niet alleen klimaatneutraal; je bouwt ook snel en efficiënt en kan je huis steeds aanpassen aan je noden”, vertelt Kristof de Jaeger, bestuurder en ceo.

Mobble is een product van Inhout bv en staat voor Modular Building Block. Het is een bekroond ontwerp van een team studenten van de UGent, ontwikkeld in het kader van de Solar Decathlon Europe 2019. Maarten, oprichter van Inhout, ging de uitdaging aan om de ecologische, modulaire woningen te realiseren. In Kristof vond hij de geknipte frontman voor het nieuwe project.

Duurzaam en flexibel bouwconcept

Inhout ontstond uit een passie voor ecologische houtbouw. Met Mobble gaat het team nog een stap verder en maakt het bouwproces circulair. “De bouwsector boekte maar weinig vooruitgang op vlak van procesoptimalisatie en klimaatneutraal werken”, zegt Kristof. “Met Mobble brengen we daar verandering in. Het is een sterk ecologisch product, volledig geproduceerd in eigen atelier: weg van de weersomstandigheden, gecentraliseerd en gestandaardiseerd. Zo elimineren we de problemen die traditioneel zorgen voor tijd- en budgetverspilling in de bouwsector en werken we met minimale werftijden.”

De productie van de modules vergde heel wat denkwerk. “Hoe kunnen we ze optimaal bouwen, en daarna veilig optillen en verplaatsen? Hoe koppelen we de units en de ingewerkte technieken efficiënt aan elkaar? Dat onderzochten we twee jaar lang met diverse partners: UGent, BAST architecten, Ecopuur …  We kregen financiële steun van Vlaanderen Circulair.”

Het principe van circulair bouwen begint bij het ontwerp. “Je bedenkt op voorhand hoe je de onderdelen opnieuw kan inzetten na demontage. Het gebruikte materiaal blijft in een gesloten kringloop. Daarbij vermijden we downcycling – de verwerking van componenten - en zetten deze waar mogelijk opnieuw in voor het doel waarvoor ze werden ontworpen. Zo kan je de wanden van een Mobble, maar evengoed complete woonmodules hergebruiken.”

Elke module wordt vervaardigd met hoogwaardige, bio-ecologische materialen en hout uit duurzaam bosbeheer. Daarna verhuizen de bouwblokken naar de werf, waar ze aan elkaar worden gekoppeld. “Het resultaat is een klimaatvriendelijke en aanpasbare woning, die je kan laten groeien, inkrimpen en verplaatsen op basis van de noden van het gezin.”

Urban upcycling: het InschuifHuis

In 2021 werd ook het eerste InschuifHuis geplaatst in Gent, een modulair rijhuis. Niet alleen een knap staaltje circulair bouwen, maar ook een primeur in ons land. Op 6 weken tijd werd het oude huis afgebroken, en het nieuwe in de plaats ‘geschoven’. “Bij het InschuifHuis werden enkele nieuwe partners betrokken zoals Labland, een vzw die inzet op het ontwikkelen van nieuwe woonvormen, en architect Nikolaj De Meulder. Onze modulaire woningen zijn uitstekend inzetbaar voor efficiënte stadsvernieuwing, van woning- en kantoorbouw tot hoogbouw en woonblokrenovatie. Die projecten nemen vandaag jaren in beslag. Als je alles voorbereidt in een atelier, dan wordt er heel snel geschakeld en heb je voor de afbraak en plaatsing slechts 4 tot 6 weken op de werf nodig. Een snelle return on investment voor eigenaars en projectontwikkelaars, en heel fijn voor de omgeving, die nauwelijks hinder ondervindt. Mooi toch, als je weet dat ook de impact op het milieu minimaal is?”

De ruimte in Vlaanderen is bijna op, en toch wordt er nog fors bijgebouwd. Tegelijk is minstens 70% van de bestaande huizen in Vlaanderen niet energie-efficiënt. Hoog tijd, dus, voor duurzame innovatie. En dat kan door te kiezen voor een aanpasbaar, klimaatneutraal en energiezuinig huis. “Onze expertise en technische bagage maakt van Mobble een sterke partner voor iedereen die futureproof wil bouwen”, besluit Kristof.


Benieuwd naar de mogelijkheden? Ontdek onze inspiratiewoningen.


Vind ons op social media

Vorige
Vorige

Circulair bouwen – de basisprincipes

Volgende
Volgende

Project InschuifHuis